Pierogi bezglutenowe
0,5 szklanki kleiku kukurydzianego
ok. 1,5 szklanki mąki bezglutenowej
łyżeczka oleju
sól, woda
Kleik uzupełnić wodą do pełnej szklanki, wymieszać, dodać olej, sól i mąkę. Zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję jak na pierogi). Mąki dodać tyle, aby ciasto nie kleiło się zbytnio do rąk. Urwać kawałek ciasta, włożyć dowolny farsz i zakleić. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 5 – 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Najlepiej gotować pierogi tuż po przygotowaniu. Jeśli muszą „czekać”, ułożyć je na talerzu z mąką.
Ciasto bananowe
4 bardzo dojrzałe banany
25 dag mąki lub mixu
20 dag cukru
5 dag stopionego masła
1 jajo
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dag siekanych orzechów i/lub rodzynek
szczypta soli
Banany rozgnieść widelcem, dodać cukier, wymieszać. Dodać przesianą mąkę/mix, jajo, sól i sodę oraz masło. Wymieszać. Dodać rodzynki i/lub orzechy, i po raz ostatni wymieszać.
Formę (taką regularną keksówkę – to chyba 25 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką bg, wlać ciasto. Piec około 1 godziny w 160 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto już nie klei się do niego.
Ciasto marchewkowe
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki bezglutenowej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szklanka grubo startej marchewki
orzechy włoskie i rodzynki
pół szklanki oleju
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, domieszać olej, potem stopniowo dodać mąkę, sodę, proszek, marchewkę i cynamon, a następnie dodać orzechy i rodzynki. Wlać do wysmarowanej blachy i piec w temp. 220 st. przez ok. pół godziny.
Biszkopt
1szklana maki (grunt zeby byla rowniez bezmleczna)
1szklanka cukru lub fruktozy
4 jaja
1lyzeczka proszku do pieczenia
4 lyzki oleju.
Białko ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy, dodajemy zóltka, make, proszek i na końcu olej. Taka porcja nadaje się dobrze do okrągłej tortownicy o średniej wielkości. Piec w temp. 180 stopni przek ok. 45 min.
Jabłecznik
8 jabłek
0,5 szklanki stewi
*Miłośnicy miodu mogą dodać 2-3 łyżki w zależności od stopnia słodkości jabłek.
Najłatwiej użyć miodu, który ma półpłynną konsystencję.
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 całe jajka
olejek migdałowy
2 łyżki kakao
2 łyżki karobu
½ szklanki oliwy
Jabłka obrać ze skóry i pokroić na dość drobne kawałki pomieszać ze stewią lub miodem odstawić na 10-15 minut.
Resztę składników dodać w wymienionej kolejności.
Wszystko dokładnie wymieszać kopystką lub ręką i odstawić na kolejne 10-15 minut.
Piec w temperaturze około 180 stopni przez 30-40 min.
SZYBKO-PROSTO-PYSZNIE
Kopytka
kasza jaglana ugotowana
skrobia ziemniaczana lub z tapioki
jajko
sok z cytryny
sół/cukier/ksylitol do smaku
Kaszę blendujemy z jajkiem, sokiem z cytryny, solą i cukrem/ksylitolem na gładką masę. Masę wyrównujemy, tak aby miała gładką powierzchnię i całość dzielimy na 4 części. Odkładamy 1/4 i wolne miejsce uzupełniamy skrobią. Ponownie blendujemy lub mieszamy ręką. Ciasto powinno mieć konsystencję, która nie przywiera za mocno do rąk. Z ciasta robimy wałeczki, które obtaczamy lekko w mące tak, aby się zupełnie nie kleiły do rąk, ani powierzchni na której pracujemy. Kluski wrzucamy do gotującej wody, po wypłynięciu czekamy jeszcze 3-5 minut i wyciągamy na talerz 🙂 Smacznego